Ιωάννης Πετρίδης

Ο Ιωάννης Πετρίδης είναι Γαστρεντερολόγος – Ηπατολόγος, Διδάκτωρ Ηπατολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Palermo Ιταλίας, Clinical Instructor of Medicine στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Pittsburgh των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, με εξειδίκευση στην Ηπατολογία και στις μεταμοσχεύσεις ήπατος.

Είναι πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου L’ Aquila Ιταλίας και έχει πολύχρονη εμπειρία στην αντιμετώπιση παθήσεων του πεπτικού συστήματος. Ειδικεύθηκε στη Γαστρεντερολογία στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο L’ Aquila Ιταλίας και εξειδικεύτηκε στην Ηπατολογία των μεταμοσχεύσεων στο εξειδικευμένο ερευνητικό κέντρο μεταμοσχεύσεων ISMETT-IRCCS του Πανεπιστήμιου του Pittsburgh (UPMC), όπου και κατείχε επί σειρά ετών θέση διευθυντή στη Γαστρεντερολογική και Ηπατολογική Κλινική.

Το 2001, κατόπιν διεξαγωγής κρατικών εξετάσεων όπου και του απονεμήθηκε υποτροφία, ξεκίνησε την ειδικότητα στην Γαστρεντερολογία και Ενδοσκόπηση του Πεπτικού στην Πανεπιστημιακή Γαστρεντερολογική Κλινική του Πανεπιστημίου της L’Aquila Ιταλίας την οποία και ολοκλήρωσε το 2005 με την  μέγιστη βαθμολογία (50/50 magna cum laude).

Το 2006 ξεκίνησε την μετεκπαίδευσή του πάνω στον τομέα της Ηπατολογίας και στον τομέα μεταμοσχεύσεων συμπαγών οργάνων (Fellowship in Transplant Hepatology) στο εξειδικευμένο κέντρο έρευνας και μεταμοσχεύσεων ISMETT του Πανεπιστημίου του Pittsburgh στην Ιταλία στο οποίο εργάστηκε μέχρι και σήμερα διατελώντας όλα αυτά τα χρόνια σημαντικό κλινικό και ερευνητικό έργο. Συγκεκριμένα, την περίοδο 2006-2009 διετέλεσε Clinical Fellow in Gastroenterology and Τransplant Hepatology, από το 2009 μέχρι το 2012 διετέλεσε Junior Attending in Hepatology, και από το 2012 μέχρι και το 2022 κατείχε θέση Διευθυντή (Senior Attending) στην Γαστρεντερολογική κλινική και Μονάδα Μεταμοσχεύσεων Ήπατος.

Από το 2009 του έχει απονεμηθεί ο τίτλος του Clinical Instructor of Medicine από την  Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Pittsburgh των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (School of Medicine, Department of Medicine, Pittsburgh, Pennsylvania, USA)

Το 2011 έγινε Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Palermo στην Ιταλία, παρουσιάζοντας την Διδακτορική διατριβή με θέμα: «Μεταμόσχευση ήπατος για ηπατοκαρκίνωμα (HCC): ενοποίηση κλινικών και ακτινολογικών κριτηρίων με βιολογικούς δείκτες για την ταυτοποίηση ασθενών υψηλού κινδύνου της εξέλιξης της νόσου, της εγκατάλειψης από τη λίστα και της υποτροπής μετά τη μεταμόσχευση. Επεξεργασία και ανάπτυξη προγνωστικών μοντέλων για τη βελτιστοποίηση των κριτηρίων κατανομής οργάνων σε ασθενείς με HCC που είναι υποψήφιοι για μεταμόσχευση» (Βαθμολογία: 70/70, «Άριστα»)

Tο 2013 ανακηρύχτηκε Διπλωματούχος Μεταπτυχιακού προγράμματος στην Διοίκηση, οργάνωση και κλινική διαχείριση στην μεταμόσχευση ήπατος που συστάθηκε με Πρυτανικό Διάταγμα με αριθμό 9951 την 28η Ιουνίου 2012 στο Πανεπιστήμιο Cattolica del Sacro Cuore της Ρώμης στην Ιταλία (“Corso di perfezionamento in management clinico-organizzativo-gestionale del trapianto di fegato”, Universita’ Cattolica del Sacro Cuore, Roma, Italia).

Από τον Σεπτέμβριο του 2022 έχει επιστρέψει στην Ελλάδα και είναι επιστημονικός συνεργάτης του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.

Το κλινικό του ενδιαφέρον εστιάζεται στην διάγνωση και θεραπεία των παθήσεων του ήπατος και των χοληφόρων οδών, καθώς και στις διατροφικές διαταραχές των ασθενών με χρόνια Ηπατολογικά νοσήματα.

Συγκεκριμένα, έχει πολυετή επιτυχημένη επαγγελματική εμπειρία στην αξιολόγηση και αντιμετώπιση οξέων και χρόνιων παθήσεων του Ήπατος, των Χοληφόρων οδών και του Παγκρέατος όπως οι Ιογενής Ηπατίτιδες Β και C, η Μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος, τα Αυτοάνοσα νοσήματα του ήπατος, την Κίρρωση ήπατος, Τοποθέτησή Transjugular Intrahepatic Portosystemic Shunt (TIPS), Οξεία και Χρόνια Παγκρεατίτιδα καθως και στην Oγκολογία Ήπατος-χοληφόρων οδών – παγκρέατος.

Επιπλέον, πεδίο εξειδίκευσής του είναι η μελέτη και διαχείριση ασθενών που χρειάζονται ή που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος. Έχει παρακολουθήσει ειδικά σεμινάρια ανά τον κόσμο και έχει εκπαιδευτεί σε ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα κέντρα μεταμοσχεύσεως του κόσμου, το κέντρο UPMC (University of Pittsburgh Medical Center), όπου και εργάστηκε δίπλα σε κορυφαίους ειδικούς στην ηπατολογία και τη χειρουργική ηπατοχοληφόρων, εφαρμόζοντας όλα τα καινοτόμα θεραπευτικά πρωτόκολλα και συμμετείχε ενεργά σε εκπαιδευτικά προγράμματα φοιτητών του Pittsburgh.

Για πολλά χρόνια είναι μέλος της ομάδας μεταμοσχεύσεων ήπατος του κέντρου ISMETT στο Παλέρμο και εργάστηκε στην ανάπτυξη του προγράμματος μεταμοσχεύσεων ήπατος από ζωντανούς δότες.  Έχει συσσωρεύσει εξαιρετική εμπειρία συμμετέχοντας στη διαδικασία επιλογής και μεταμόσχευσης ήπατος σε πάνω από 1000 ασθενείς (200 από ζωντανούς δότες), ενώ στην ηπατολογική κλινική παρακολούθησε προσωπικά πάνω από 2000 ασθενείς με μεταμόσχευση μόνο ήπατος η σε συνδυασμό με αλλά συμπαγή όργανα όπως ο νεφρός, το πάγκρεας, ο πνεύμονας και η καρδιά.

Επί σειρά ετών, διετέλεσε επίσημο μέλος επιτροπών επιστημονικών εταιρειών όπως η Associazione Italiana per lo Studio del Fegato (AISF) και η Società Italiana per i Trapianti d’Organo (SITO) συμμετέχοντας στη δημιουργία και έκδοση εθνικών οδηγιών για την μεταμόσχευση ήπατος και την ανοσοκατασταλτική θεραπεία.

Εκτός των κλινικών του δραστηριοτήτων, ο Ιωάννης Πετρίδης έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη βασική και κλινική έρευνα στον τομέα της Ηπατολογίας. Έχει αξιόλογο συγγραφικό έργο και πλήθος δημοσιεύσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει πλούσια επιστημονική δραστηριότητα με συμμετοχή σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια με παρουσίαση εργασιών, δημοσιεύσεις σε εγχώρια και διεθνή περιοδικά και συμμετοχή ως κύριος ερευνητής σε εγχώριες και διεθνείς πολυκεντρικές μελέτες.

Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομάδες εργασίας εθνικών και διεθνών επιστημονικών εταιρειών στον τομέα της Ηπατολογίας και στην μεταμόσχευση ήπατος και έχει συμμετάσχει στη δημιουργία κατευθυντήριων οδηγιών για μεταμόσχευση ήπατος από πτωματικούς και ζώντες δότες.

Έχει συμμετάσχει ως ομιλητής σε διεθνή συνέδρια, ενώ έχει συμμετάσχει στη συγγραφή επιστημονικών συγγραμμάτων.

Σε συνδυασμό με την  συνεχιζόμενη δια βίου εκπαίδευση και ενημέρωσή του στις σύγχρονες προκλήσεις και εξελίξεις στην Ηπατολογία και στην Γαστρεντερολογία στοχεύει στην ολοκληρωμένη και πάντα εξατομικευμένη προσφορά των υπηρεσιών του.

Στο γαστρεντερολογικό ιατρείο, σε ένα όμορφο, φιλικό και καθαρό περιβάλλον, ο γιατρός παρέχει υπηρεσίες για παθήσεις που άπτονται του τομέα της γενικής αλλά και εξειδικευμένης Ηπατολογίας – Γαστρεντερολογίας. Αντιμετωπίζει παθήσεις πάνω σε όλο το φάσμα της Γαστρεντερολογίας και της Ηπατολογίας και παρέχει υπηρεσίες στις ανάγκες των ασθενών του με ιδιαίτερη έμφαση στην εξατομικευμένη θεραπεία του κάθε ασθενούς. Καλύπτει παθήσεις από όλο το σύνολο της κλινικής γαστρεντερολογίας και ηπατολογίας όπως: Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου, Δυσκοιλιότητα, Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, Χρόνια διάρροια, Κοιλιοκάκη – σύνδρομα δυσαπορρόφησης, Πεπτικό έλκος, Εκκολπωματική νόσος λεπτού και παχέος εντέρου, Πρόληψη καρκίνου του παχέος εντέρου, Μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος, Ιογενής Ηπατίτιδα Β και C και θεραπεία, Αυτοάνοσα νοσήματα του ήπατος, Ηπατικά αποστήματα και εστιακές ηπατικές βλάβες, Κίρρωση ήπατος, Τοποθέτησή TIPS, Καλοήθεις παθήσεις χοληφόρων και η αντιμετώπισή τους, Χολολιθίαση, Οξεία και Χρόνια Παγκρεατίτιδα, Ηπατοκυτταρικός καρκίνος, Παγκρεατικές ψευδοκύστεις και άλλα κυστικά μορφώματα του παγκρέατος, Διαχείριση ασθενών που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος, Παρακολούθηση στον μετεγχειρητικό έλεγχο μεταμοσχευμένων ασθενών, Εξατομίκευση ανοσοκατασταλτικής θεραπείας.

Ο γιατρός σεβόμενος και εφαρμόζοντας πάντα τις τρέχουσες κατευθυντήριες οδηγίες και χρησιμοποιώντας καινοτόμες μεθόδους διάγνωσης χρησιμοποιεί την τεχνική της πολύπλευρης και πολυεπιστημονικής προσέγγισης στη διάγνωση, σταδιοποίηση και θεραπεία γαστρεντερολογικών διαταραχών. Είναι πάγια τακτική του η συνεργασία με κορυφαίους ιατρούς όλων των ειδικοτήτων όπως χειρουργούς, ογκολόγους και ακτινολόγους με στόχο του πάντα την παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου.

Είναι παντρεμένος με την αρχιτέκτονα Μαρία Μπέσσα με την οποία έχουν έναν γιο.